Prehrambena industrija na izrazito niskom nivou

Bez autora
Jul 21 2011

Prehrambena industrija u Federaciji BiH je na izrazito niskom nivou, nedovoljno koristi postojeće kapacitete, a domaći proizvodi su slabo zastupljeni u ukupnoj potrošnji. Domaća proizvodnja ovisna je o uvoznim sirovinama jer je proizvodanja pojedinih poljoprivrednih kultura BiH nedovoljna da zadovolji potrebe prerađivača. To se odnosi na žitarice, pivarski slad, pojedine vrste mesa za preradu, određene vrste povraća i drugo. Razlozi nagomilanih problema prehrambene industrije su i prekomjeran uvoz gotovih prehrambenih proizvoda koje FBiH može proizvoditi u dovoljnim količinama, kao što su flaširana voda, bezalkoholna pića i mlijeko. Osim toga, usitnjeni domaći kapaciteti pojedinih proizvođača ne mogu osigurati konkurentnost svoga proizvoda u odnosu na velike proizvođače. Nedovoljna kontrola proizvoda iz uvoza na graničnim prijelazima i nepostojanje akreditiranih laboratorija za kontrolu kvaliteta poizvoda koji se uvoze i izvoze dodatni su problemi ove grane industrije. Prilikom izvoza naši proizvođači susreću s raznim necarinskim barijerama koje primjenjuju zemlje uvoznice, tako da se otežava ili onemogućava izvoz.

Prehrambena industrija na izrazito niskom nivouPrehrambena industrija u Federaciji BiH je na izrazito niskom nivou, nedovoljno koristi postojeće kapacitete, a domaći proizvodi su slabo zastupljeni u ukupnoj potrošnji, navodi se u izvještaju Federalnog ministarstva poljoprivrede koji je nedavno usvojila Vlada FBiH.

Nagomilani problemi

- Domaća proizvodnja ovisna je o uvoznim sirovinama jer je proizvodanja pojedinih poljoprivrednih kultura BiH nedovoljna da zadovolji potrebe prerađivača. To se odnosi na žitarice, pivarski slad, pojedine vrste mesa za preradu, određene vrste povraća i drugo - navodi se u izvještaju.

Dodaju da su razlozi nagomilanih problema prehrambene industrije i prekomjeran uvoz gotovih prehrambenih proizvoda koje FBiH može proizvoditi u dovoljnim količinama, kao što su flaširana voda, bezalkoholna pića i mlijeko.

Otežan izvoz

- Osim toga, usitnjeni domaći kapaciteti pojedinih proizvođača ne mogu osigurati konkurentnost svoga proizvoda u odnosu na velike proizvođače. Nedovoljna kontrola proizvoda iz uvoza na graničnim prijelazima i nepostojanje akreditiranih laboratorija za kontrolu kvaliteta poizvoda koji se uvoze i izvoze dodatni su problemi ove grane industrije - kazali su nam u Federalnom ministarstvu poljoprivrede.

Dodaju da se prilikom izvoza naši proizvođači susreću s raznim necarinskim barijerama koje primjenjuju zemlje uvoznice, tako da se otežava ili onemogućava izvoz.

- Nedovoljna poticajna sredstva za pogone prehrambene industrije i visoke kamate na kredite za investicije i obrtna sredstva u poljoprivredi i prehrambenoj industriji razlog je što mnogi proizvođači ne mogu povećati proizvodnju - ističu u Ministarstvu.

Ključni ciljevi

  1. povećanje konkurentnosti
  2. porast izvoza
  3. modernizacija tehnoloških procesa
  4. povećanje iskorištenosti kapaciteta
  5. poticanje investicija
  6. unapređenje upravljačkih resursa
  7. efikasniji inspekcijski nadzor
  8. usaglašavanje s propisima EU

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik